Vliegtuigen

In Zeeland en de wateren eromheen zijn in de oorlogsjaren meer dan 500 toestellen verloren gegaan. Sommige van deze toestellen zijn op de grond vernield of waren wegens technische problemen genoodzaakt om een noodlanding te maken.

Crashes

Er zijn toestellen achtergelaten en er is er zelfs één toestel geland in de veronderstelling dat Schouwen-Duiveland Engeland was. De meeste toestellen die u terug vind in onze database zijn echter neergestort doordat ze tijdens hun vlucht werden onderschept door vijandelijke jagers of geraakt werden door luchtafweergeschut.

 

Flakgeschut op de zeedijk in de buurt van Terneuzen

Onze vliegtuig database is nog steeds niet compleet. Niet alle crashes die aan ons gemeld zijn kunnen we vereffieren. Daarom zullen er altijd wat gaten in de vulling blijven zitten. We hopen dat u opmerkingen, aanvullingen en tips aan ons wilt doorgeven. Heeft u een foto van een toestel of bemanning die wij op de site kunnen plaatsen of heeft u aanvullende informatie waarmee we de database nog vollediger kunnen maken dan horen we dat graag van u. Uw opmerkingen en/of aanvullingen kunt u aan onze Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. toezenden.

De basis voor deze databank is het werk van René Hoebeke. In de afgelopen jaren is deze database echter uitgebreid. De database is gekoppelt aan onze databank met gesneuvelde militairen en de tijdlijn. De database bevat een aantal crashes die in de niet op Zeeuws grondgebied plaats vonden. We vermelden deze crashes toch als er een duidelijke relatie met Zeeland is. Dat kan zijn doordat het toestel geclaimed is door in Zeeland opgestelde luchtafweer of doordat er bijvoorbeeld bemanningsleden op Zeeuws grondgebied terechtkwamen of aanspoelden

U kunt de gegevens doorlopen per jaar. Zoekt u iets specifieks dan is de zoekoptie in het menu wellicht handiger. De statistieken geven wat algemene statistische info over de gegevens in het vliegtuigen bestand.

Crashende_bommenwerper